top of page

Πτυχιακή Εργασία

Η σελίδα αυτή αφορά αποκλειστικά την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας ως μέρος των προπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Φυσικής. Η Πτυχιακή Εργασία έχει αντικείμενο το οποίο είναι συνήθως συναφές με κάποιο πεδίο που ανήκει ή συνδέεται με την Κατεύθυνση που έχετε επιλέξει. Η τυπική της διάρκεια είναι δύο εξάμηνα και γι' αυτό το λόγο στην Πτυχιακή Εργασία αντιστοιχούν δύο κωδικοί: 10ΕΚΑ06 - Πτυχιακή Εργασία Ι κατά το Ζ Εξάμηνο και 10ΕΚΑ07 - Πτυχιακή Εργασία ΙΙ κατά το Η Εξάμηνο.

Επίβλεψη

Συνηθίζεται η επίβλεψη να πραγματοποιείται από κάποιο μέλος ΔΕΠ του Τομέα στον οποίο αντιστοιχεί η Κατεύθυνση που έχετε επιλέξει. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα επίβλεψης από μέλος ΔΕΠ το οποίο δεν ανήκει στο συγκεκριμένο Τομέα, αρκεί πρώτα ο Τομέας να έχει εγκρίνει το θέμα της Πτυχιακής Εργασίας. Τέλος, μια επιλογή που συχνά δε λαμβάνουμε υπ’ όψιν είναι η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας υπό την επίβλεψη Ερευνητή ή Μέλους ΔΕΠ που ανήκει σε άλλο Τμήμα ή Ερευνητικό Κέντρο (Δημόκριτος, Ακαδημία, κτλ.). Στην περίπτωση αυτή, προϋποτίθεται η έγκριση του Τομέα στον οποίο αντιστοιχεί η Κατεύθυνσή σας, καθώς και η ανάθεση ενός συνεπιβλέποντα, ο οποίος υποβάλει στο τέλος τη βαθμολογία της εργασίας σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι εντελώς τυπικό, αφού είθισται η συνεργασία να αφορά σχεδόν αποκλειστικά εσάς και τον επιβλέποντά σας.

 

Η σημασία του επιβλέποντα είναι πάρα πολύ υψηλή διότι καθορίζει όχι μόνο το Θέμα της Πτυχιακής Εργασίας, αλλά και τη διαδικασία εκπόνησής της. Για τους περισσότερους από εσάς, η Πτυχιακή Εργασία αποτελεί την πρώτη έκθεση στην ερευνητική διαδικασία και τη μεθοδολογία της. Η συμβουλή μας, επομένως, είναι να εστιάσετε περισσότερο στο διδακτικό κομμάτι της διαδικασίας, παρά στις λεπτομέρειες του Θέματος. Είναι προτιμότερο να συνεργαστείτε με έναν άνθρωπο διατεθειμένο να σας αφιερώσει χρόνο σε ένα Θέμα το οποίο ίσως να μην ήταν η πρώτη σας επιλογή, παρά να απευθυνθείτε σε κάποιον καθαρά λόγω του ερευνητικού πεδίου στο οποίο δραστηριοποιείται, αλλά η επικοινωνία σας να είναι αραιή, προβληματική ή και τα δύο.

 

Μια άλλη παράμετρος που καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τον επιβλέποντα είναι ο στόχος και το ύφος της Πτυχιακής Εργασίας. Ανάλογα με την ερευνητική περιοχή στην οποία ανήκει, το χρόνο του, το δικό σας χρόνο και άλλες συνθήκες, μπορεί μια Πτυχιακή Εργασία να έχει καθαρά βιβλιογραφικό χαρακτήρα, να περιλαμβάνει υπολογιστικό μέρος, να συμβάλλει σε κάποιο βαθμό στην εξέλιξη μιας άλλης δουλειάς ή να αποτελεί εξ ολοκλήρου πρωτότυπο (και πιθανώς, αν και κάπως σπάνια, δημοσιεύσιμο) έργο. Αξίζει να σημειώσουμε πως, ενώ υπάρχει η τάση υποτίμησης των βιβλιογραφικών εργασιών, είναι απαραίτητες στην διεξαγωγη ερευνητικού εργου. Όλα αυτά είναι πράγματα που καλείστε να λάβετε υπ’ όψιν βάσει του πλάνου σας για την πορεία σας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ύφος και στόχο έχουν συνήθως οι Πτυχιακές Εργασίες που εκπονούνται υπό την επίβλεψη του πιθανού σας επιβλέποντα. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει μετά την αποφοίτηση να στραφεί στον κλάδο του Data Science μπορεί να αναζητήσει μια πτυχιακή που να περιλαμβάνει υπολογιστικό μέρος και ανάλυση δεδομένων, ενώ κάποια που θέλει να συνεχίσει μεταπτυχιακά στην έρευνα μπορεί να αναζητήσει μια πτυχιακή που να θέτει τα θεμέλια για μια διπλωματική εργασία στο μέλλον.

 

Βάσει των παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η επιλογή του επιβλέποντα είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα κατά την εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε να μη βιαστείτε να επιλέξετε, ή να βασίσετε την επιλογή σας αποκλειστικά σε παραμέτρους όπως το h-index του, ή το αν σας άρεσε ο τρόπος που διδάσκει. Αντιθέτως, προσπαθήστε να μιλήσετε με όσο το δυνατό περισσότερα μέλη ΔΕΠ και Ερευνητές μπορείτε, διερευνήστε σε βάθος τις επιλογές σας εντός και εκτός Τμήματος και κυρίως μιλήστε με συμφοιτητές και συμφοιτήτριές σας για τις δικές τους εμπειρίες.

Υποχρεωτικότητα

Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 κι έπειτα, η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας είναι προαιρετική. Αυτό σημαίνει πως, παρότι η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών συστήνει την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας, αυτή μπορεί να αποφευχθεί. Αντί να εκπονήσετε Πτυχιακή Εργασία, μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε και να εξεταστείτε στα δύο μαθήματα Εισαγωγής Κατεύθυνσης που απομένουν. Θυμίζουμε ότι για τη λήψη πτυχίου είναι απαραίτητο να έχετε εξεταστεί επιτυχώς σε τρία από τα πέντε Μαθήματα Εισαγωγής Κατεύθυνσης, συνεπώς εάν περάσετε και τα πέντε σας δίνεται η επιλογή να μην εκπονήσετε Πτυχιακή Εργασία.

Κατανοούμε πως ο χρόνος σας μπορεί να είναι περιορισμένος, να εργάζεστε παράλληλα με τις σπουδές ή να βιάζεστε να ξεκινήσετε να εργάζεστε μετά από αυτές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε προσεκτικές και προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την απόφαση να εκπονήσετε πτυχιακή ή όχι. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όπου μπορεί να «βρείτε μπροστά σας» το γεγονός πως δεν εκπονήσατε Πτυχιακή Εργασία είναι η αίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Τμήμα μετά την αποφοίτηση. Εκεί, η Πτυχιακή Εργασία έχει σημαντική βαρύτητα, επομένως η Επιτροπή μπορεί να σταθεί στην απουσία της για να σας απορρίψει.

Μια δυσάρεστη συνέπεια του γεγονότος πως η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας έγινε προαιρετική είναι πως πλέον, βασιζόμενο στο επιχείρημα της προαιρετικότητας, ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να σας απορρίψει ευκολότερα από ό,τι πριν σε ό,τι αφορά την επίβλεψη. Μην ξεχνάτε όμως πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Διευθυντή του Τομέα στον οποίο αντιστοιχεί η κατεύθυνσή σας, ή και στον ίδιο τον Πρόεδρο του Τμήματος, οι οποίοι οφείλουν να διερευνήσουν το πρόβλημά σας και να σας προτείνουν λύσεις πέραν της παρακολούθησης των δύο επιπλέον Μαθημάτων Εισαγωγής Κατεύθυνσης.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Για πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας, καθώς και διαθέσιμα θέματα ανά επιβλέποντες έχει δημιουργηθεί κωδικός και στο e-class, με τη σχετική η-τάξη να βρίσκεται εδώ.

 

Μέχρι και τη στιγμή που γράφουμε τα λόγια αυτά, το Τμήμα δε διαθέτει συγκεκριμένο template για τη συγγραφή της εργασίας. Προτείνουμε να εξασκηθείτε, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σε συγγραφή LaTeX για να εκπονήσετε την Πτυχιακή σας Εργασία. Καταρχάς, θα σας είναι πολύ εύκολο να βρείτε κάποιο έτοιμο template που να ταιριάζει στην αισθητική και τις ανάγκες σας, δεδομένου πως η σχετική κοινότητα έχει μοιραστεί πολλά δωρεάν. Πρόσθετα, θα είναι εύκολο να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία, καθώς σελίδες όπως το StackExchange μπορεί να έχουν ήδη συζητήσει το πρόβλημά σας πριν καν παρουσιαστεί σε εσάς. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Overleaf, μπορείτε να εργάζεστε στο κείμενό σας online, χωρίς να το έχετε αποθηκευμένο τοπικά στον υπολογιστή σας, και να συνεννοηθείτε με τον επιβλέποντά σας ευκολότερα επάνω σε λεπτομέρειές του, χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσετε συνεχώς pdf. Τέλος, είναι γενικά ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να σας χρησιμέψει στο μέλλον, είτε συνεχίσετε ακαδημαϊκά (συγγραφή δημοσιεύσεων) είτε όχι (δόμηση reports). Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο, ή να συμβουλευτείτε αυτόν τον οδηγό.

Τέλος, μπορείτε να συνδεθείτε με τους ιδρυματικούς σας κωδικούς στην πλατφόρμα Pergamos, όπου θα βρείτε αναρτημένες Πτυχιακές Εργασίες (και όχι μόνο) συμφοιτητών σας. Με την ολοκλήρωση της δικής σας εργασίας, έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να την αναρτήσετε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αρκεί να το κάνετε πριν η εργασία σας κατατεθεί στη Γραμματεία μαζί με τη βαθμολογία για αυτήν.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ερωτήσεις ή συμβουλές. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε!

new_logo.png
bottom of page